De Bankier in hartje Tilburg komend voorjaar gereed.
Binnenstedelijke herontwikkeling op minimale bouwplaats
In het centrum van Tilburg bouwt de Sonse aannemer Huybregts Relou woontoren De Bankier, een gebouw met 24 verdiepingen, 75 meter hoog, dat ruimte biedt aan 120 luxe koop- en huurappartementen. Op de begane grond komen commerciële ruimten, die het straatbeeld op de plek waar eens de bank Van Mierlo & Zoon gevestigd was weer gaan verlevendigen. Het iconische oudste deel van het bankgebouw blijft behouden.
Bouwen in binnenstedelijk gebied brengt een geheel eigen dynamiek met zich mee, volgens Cas Janssen, projectleider namens Huybregts Relou. “Het is bouwen op een postzegel”, zegt hij. “En dat in een hele drukke omgeving. Daarom is gekozen voor een volledig geprefabriceerd casco, met prefab betonnen wanden, vloeren en sandwich gevelelementen. Die laatste worden in de fabriek al voorzien van kozijnen en hekwerken, zodat ze kant- en-klaar op de bouw aankomen.
Op die manier hebben we de logistieke bewegingen kunnen beperken en het casco in amper een half jaar kunnen voltooien.” Ook bij het aanbrengen van de installaties en de verdere afbouw moest terdege rekening gehouden worden met de krapte van de bouwplaats en de drukte in de stad.
”Dankzij de bouwhub konden de bouwvakkers zich focussen op datgene waar ze goed in zijn, bouwen.
Bouwhub
“Op de bouwplaats is geen ruimte om allerlei materialen op te slaan”, zegt Janssen. “Bovendien konden we amper twee personen/goederenliften plaatsen, die overdag broodnodig waren om het personeel van A naar B te brengen. Daarom is ervoor gekozen om te werken met een hub. Alle onderaannemers en leveranciers brengen daar hun spullen naar toe, die vervolgens door Raab Karcher Leanworks, dat de logistiek verzorgde, gebundeld naar de bouwplaats werden vervoerd en afgeleverd werden op de plek waar ze nodig waren.”
Het werken met deze bouwhub had diverse voordelen. Er kon worden volstaan met slechts enkele ritten per week. Die vonden plaats in de rustige avonduren, omdat dan de overlast minimaal was en omdat dan de liften beschikbaar waren om alle materialen naar de juiste plek te brengen. De volgende dag kon het personeel er vervolgens direct mee aan de slag. Een ideale oplossing, volgens Janssen. “De bouwvakkers kunnen meteen beginnen met waar ze goed in zijn: bouwen. Ze hoefden niet eerst een paar uur in de weer te zijn om al hun spullen te verzamelen en te verslepen. Dat werkt prettig en ook nog eens snel.”
Scepsis weggenomen
Bij de deelnemende partijen bestond vooraf de nodige scepsis. Men vroeg zich af of het wel zou werken en er moest vooraf veel energie in gestoken worden om alles op rolletjes te laten verlopen. “Maar nu is iedereen enthousiast”, besluit Janssen. “Het is zo goed bevallen dat we het op andere, soortgelijke projecten ook gaan toepassen voor de afbouw. Het voordeel is dubbel: je creëert rust op de bouwplaats en de bouwvakkers zijn extra gemotiveerd omdat ze kunnen doen wat ze leuk vinden.”
Stucwerk als luxueuze finishing touch
De uitstraling van appartementen staat of valt met de afwerking ervan. Aannemer Huybregts Relou nam voor het stucwerk van de appartementen en loggia’s van De Bankier stukadoorsbedrijf De Grootmeesters in de hand, dat regelmatig opdrachten voor hen uitvoert.
De Grootmeesters is de nieuwe naam voor Stukadoorsbedrijf De Groot BV uit Erp. Sander de Groot, een van de twee zoons die het bedrijf van hun vader voortzetten, vertelt over het project.
Koperswensen
“We hebben het stucwerk van alle appartementen gedaan”, zegt hij. “In totaal zo’n 30.000 m2 wanden en 15.000 m2 plafonds. Voor de koopappartementen hebben we daarbij direct de koperswensen mee kunnen nemen.”
Gevels
“Daarnaast hebben we de gevels van de loggia’s gestuukt. Daarvoor is het STO Armat Classic systeem toegepast, waarbij eerst isolatie wordt aangebracht, die vervolgens gestuukt wordt. Als bedrijf zijn we prima in staat om projecten als De Bankier te begeleiden en uit te voeren en ook dit project verliep weer prima in samenwerking met het uitvoerdersteam van Huybregts Relou.”