Skip to main content

De Grootmeesters. Dat is de nieuwe naam van Stukadoorsbedrijf De Groot. Een naamswijziging, na meer dan veertig jaar. Waarom? “Je bent hier niet zomaar stukadoor, je bent hier vakman. Dat willen we nog krachtiger uit gaan dragen.”

Het was best een stap, die nieuwe naam. Want het bedrijf dat eerder dit jaar nog collega Van Heijst uit Eindhoven overnam, heeft alles prima op de rit staan. Het team is goed en werkt vooral in het hogere en complexere segment, bij de luxere woningen en appartementen. “Daar zijn we geleidelijk aan in gegroeid. Gewoon omdat we in ons werk de lat hoog leggen. Wat we maken, moet top zijn”, vertelt Sander de Groot. “Dat is al meer dan veertig jaar zo.”

En een naam is uiteindelijk ook maar een naam, weet Sander. Het gaat om wat je presteert, niet om wat je maakt. Waarom dan toch die wijziging? “Weet je, er zijn best wat oordelen over het stukadoorsvak. ‘Smerig werk’, zeggen mensen al snel. Terwijl: wij staan aan de basis van een interieur; van hoe jouw woning eruit komt te zien.

Als stukadoor ben je echt een vakman, die serieus leuk werk heeft. En heel simpel: we hebben stukadoors – en mensen die hun handen uit de mouwen steken in het algemeen – keihard nodig. Nu. En in de toekomst. Wij willen er graag ons steentje aan bijdragen dat het vak het aanzien krijgt dat het verdient. Zeker als je ziet wat een stukadoor bij ons allemaal kan en doet.” 

 

‘Ervoor gekozen om het grondig te doen’ 

De vraag die de drie compagnons Sander, Erwin en Bas zich stelden, was: hoe bereiken we dat positievere sentiment bij het vak stukadoor het best? Daarbij werd ook kritisch naar de naam gekeken. Houden we vast aan een naam die vertrouwd en gesetteld is, maar tegelijkertijd weinig onderscheidend? Of maken we die slag met een nieuwe naam? Het werd dat tweede. 

“In die keuze speelde nog iets mee”, vervolgt Sander. “Het stukadoorsvak zoals wij dat doen, is veel breder dan het ooit was. Ons pa is zich destijds al gaan richten op het isoleren van buitengevels; als een van de eerste in Nederland.

Dat is in al die jaren uitgegroeid tot een specialisme dat maar weinig bedrijven zo tot in de puntjes beheersen als wij. Het is detailwerk, waar je bouwkundig voor onderlegd moet zijn. Wij komen niet pas als de ruwbouw klaar is. Nee, wij zitten al met de architect mee aan tafel. Met alle respect: wij zijn meer dan een ‘gewoon’ stukadoorsbedrijf. Terwijl we dat nog wel zo uitstraalden. Dan kun je het logo veranderen. Wij hebben er voor gekozen om het grondiger te doen. Ook om op de arbeidsmarkt duidelijk te maken: hé, wil je echt een vakman worden, wil je jezelf ontwikkelen, wil je mooie projecten doen, kom dan bij ons werken en word een grootmeester!”

 

De Groot wordt De Grootmeesters

Een grootmeester is letterlijk ‘een zeer begaafd beoefenaar’. Een vakman. Een treffende naam dus, die past bij de ambitie om het vak te promoten. En hoe bijzonder: de familienaam De Groot blijft in de naam behouden.

Sander: “Ja, dat laatste vind ik echt mooi en heel belangrijk ook. We zijn met hard werken gekomen waar we nu staan. We hebben een mooi team, met zo’n vijftig collega’s. We doen prachtige projecten. We willen vooruit. Maar wel door met beide benen op de grond te blijven staan en met respect voor waar we vandaan komen.”

 

Compleet nieuwe uitstraling

Dat er vervolgens veel bij komt kijken, bij het veranderen van de naam, weten ze bij De Grootmeesters intussen: “Alles moest worden aangepast. De bussen, de bedrijfskleding, de reclameborden, de website, maar bijvoorbeeld ook de tenues van RKVV Erp 1 … En dat is dan ook weer typisch ons: we willen geen half werk doen. Alles moet dan ineens. En alles moet top zijn.”

Afgelopen vrijdag zijn alle collega’s ingelicht over de nieuwe naam. Die reageerden volgens Sander enthousiast: “In eerste instantie was er links en rechts wel wat twijfel natuurlijk. Logisch. Je verandert iets dat eigenlijk gewoon goed is. Maar nadat we ons verhaal hadden gedaan, stonden ze er helemaal achter. Fijn is dat. Want uiteindelijk doen we het met zijn allen …

 

Bekijk de introductievideo over de totstandkoming van onze naam en het bijbehorende logo: